Παρουσίαση του προγράμματος
Συνάντηση 1η : Ξεκινάμε – Γνωριμία και συμβόλαιο
Στην αρχή, συζητήσαμε και ξεκαθαρίσαμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν είναι μάθημα, δεν μπαίνουν βαθμοί, δε μετράνε τα ορθογραφικά λάθη κλπ. Καταλήξαμε ότι σημασία έχει να συμμετέχουμε όλοι ώστε να ανακαλύψουμε πράγματα για τον εαυτό μας που θα μας βοηθήσουν στη μεγάλη αλλαγή από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Να ανακαλύψουμε μαζί εφόδια και δεξιότητες που θα μας φανούν χρήσιμα.
Κατά την πρώτη αυτή συνάντηση που έχει τίτλο «Ξεκινάμε- Γνωριμία και Συμβόλαιο» σε ένα χαρτί γράψαμε το μικρό μας όνομα και μοιραστήκαμε με τους συμμαθητές μας κάτι σχετικά με αυτό: πώς το πήραμε, αν έχουμε υποκοριστικό ή κάτι άλλο ιδιαίτερο για το όνομά μας.
Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε δυάδες, επιλέγοντας κάποιο παιδί με το οποίο δε συνηθίζαμε να συνεργαζόμαστε ως τώρα και συζητήσαμε τι περιμένουμε από αυτό το πρόγραμμα, για ποιο πράγμα θα θέλαμε να μιλήσουμε. Αφού συζητήσαμε ανά δύο , κάθε δυάδα επέλεξε μια άλλη δυάδα, έτσι γίναμε τετράδες. Τα μέλη του ενός ζευγαριού παρουσιάστηκαν στο άλλο ζευγάρι. Για παράδειγμα είπαμε στους άλλους δύο συμμαθητές μας τι περιμένει ο διπλανός μας από τις συναντήσεις, τι θέλει να μάθει για το γυμνάσιο και έτσι παρουσιάζονται όλοι οι συμμαθητές και συμμαθήτριές μας.
Οι ομάδες τελικά παρουσίασαν τι σκέφτηκαν και τι είχαν κοινό με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους.
Σκεφτήκαμε τι πρέπει να κάνουμε ώστε να περάσουμε καλά, καθώς θα ασχολούμαστε με το πρόγραμμα. Στο τέλος καταλήξαμε σε κάποιους βασικούς κανόνες και τους γράψαμε σε ένα συμβόλαιο. Εκεί γράψαμε :
Στο τέλος της συνάντησης γράψαμε, σε ένα μεγάλο χαρτί, τα συναισθήματά μας από αυτή την πρώτη συνάντηση.
Συνάντηση 2η : Σενάρια γυμνασίου – Προσδοκίες και ανησυχίες
Στην αρχή της συνάντησης θυμηθήκαμε τα βασικά σημεία του συμβολαίου μας και ο καθένας ετοίμασε μια δική του ακρο/μεσοστιχίδα για τη λέξη ΓΥΜΝΑΣΙΟ. Αναφέραμε στους συμμαθητές μας , όσοι από εμάς θέλαμε, τι γράψαμε και στη συνέχεια χωριστήκαμε σε ομάδες. Ο καθένας μόνος του έγραψε το καλύτερο σενάριο που μπορεί να του συμβεί στο γυμνάσιο και το χειρότερο σενάριο που μπορεί να του συμβεί.
Στη συνέχεια ανά ομάδα παρουσιάσαμε τις σκέψεις μας και στο τέλος όλοι μαζί συζητήσαμε για τα κοινά θέματα που παρατηρήσαμε ότι μας απασχολούν και εντοπίσαμε κάποιες διαφορετικές σκέψεις άλλων συμμαθητών, συμμαθητριών μας.
Συνάντηση 3η : Πειρασμοί και αποφάσεις 1
Καθίσαμε όλοι μαζί σε έναν μεγάλο κύκλο και θυμηθήκαμε τις δραστηριότητες της 2ης συνάντησης. Συζητήσαμε για τα θέματα που μας προβλημάτισαν και θυμηθήκαμε τις κοινές μας ανησυχίες για το Γυμνάσιο.
Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε 5 ομάδες με τυχαίο τρόπο. Κάθε ομάδα πήρε ένα σακουλάκι που περιείχε από μια καραμέλα για κάθε παιδί της ομάδας και από μια οδηγία γραμμένη σε χαρτάκι. Οι οδηγίες ήταν δύο τύπων. Η μια οδηγία έλεγε:”Φάε το γλυκάκι και προσπάθησε να πείσεις τους άλλους να κάνουν το ίδιο.” και η δεύτερη : “ Μη φας το γλυκάκι και προσπάθησε να πείσεις τους άλλους να κάνουν το ίδιο.” Χωρίς να δείξουμε σε κανέναν την οδηγία που έχουμε πάρει, παίξαμε το σχετικό παιχνίδι ρόλων. ‘Επρεπε να σκεφτούμε επιχειρήματα ώστε να πείσουμε τους συμμαθητές μας για ποιο λόγο πρέπει να φάνε ή να μην φάνε την καραμέλα.
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι δεν καταφέραμε να πείσουμε τον άλλον να κάνει το αντίθετο από αυτό που λέγαμε γιατί σχεδόν όλοι ακολουθήσαμε την οδηγία μας και δεν αλλάξαμε γνώμη.
Αυτό κράτησε λίγα λεπτά και στη συνέχεια ξανακαθίσαμε στον μεγάλο κύκλο . Εκεί κάθε ομάδα ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της και συζητήσαμε για τον σκοπό της δραστηριότητας, για το πώς νιώσαμε όταν κάποιος προσπαθεί να μας πείσει για κάτι και πώς νιώσαμε όταν προσπαθούσαμε εμείς να πείσουμε τους άλλους. Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσαμε και αν κάποιος σκέφτηκε να υποχωρήσει ή όχι.
Η συζήτηση συνεχίστηκε για το τι σημαίνει η λέξη “ επιρροή” , ποιος θα μπορούσε να μας ασκήσει επιρροή και αν όλες οι επιρροές είναι ίδιες, αν μια επιρροή μπορεί να γίνει πίεση και με ποιους τρόπους μπορούμε να αντιδράσουμε σε μια επιρροή ( θετική ή αρνητική).
Μετά από αυτή τη συζήτηση επιστρέψαμε στις ομάδες μας και πήραμε κάθε ομάδα από πέντε ανακατεμένες κάρτες οι οποίες έγραφαν: ΠΑΡΑΤΗΡΩ - ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ - ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ- ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ - ΔΡΩ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΥ. Συζητήσαμε πώς πρέπει να τις βάλουμε στη σωστή σειρά.
Μόλις τελείωσαν όλες οι ομάδες παρουσιάσαμε τον τρόπο με τον οποίο βάλαμε τις κάρτες σε σειρά. Συζητήσαμε για το ποια θα έπρεπε να είναι η σωστή σειρά και τη γράψαμε στον πίνακα.
Στο τέλος γράψαμε σε ένα μικρό χαρτί τι έμαθε ο καθένας μας από αυτή τη συνάντηση και πώς νιώσαμε για όλα αυτά που συζητήσαμε.
4η συνάντηση: Πειρασμοί και αποφάσεις 2 - Επιρροές (συνέχεια)
Όλοι μαζί θυμηθήκαμε την προηγούμενη συνάντηση και αναφέραμε τα βασικά σημεία.
Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε ομάδες και κάθε ομάδα πήρε ένα υποθετικό “Σενάριο” στο οποίο κάποιο παιδί πάντα αντιμετώπιζε μια δύσκολη κατάσταση. Έπρεπε να μπούμε στη θέση του και να αποφασίσουμε πώς θα έπρεπε να δράσει ο ήρωας του σεναρίου μας. Παρουσιάσαμε τα συμπεράσματα των ομάδων ανά σενάριο , συνδέσαμε τη δραστηριότητα αυτή με την προηγούμενη και συζητήσαμε με πιο αναλυτικό τρόπο για τις επιρροές και το πώς πρέπει να παίρνουμε τις αποφάσεις μας.
Συζητήσαμε για τα συμπεράσματα που βγάλαμε και είπαμε πώς νιώσαμε για αυτή τη συνάντηση.
Συνάντηση 5η : Εγώ και οι φίλοι μου- Φιλία
Σ’ αυτή τη συνάντηση, στην αρχή συζητήσαμε όλοι μαζί για το θέμα της φιλίας και αναφερθήκαμε στις δραστηριότητες της προηγούμενης συνάντησης. Μιλήσαμε για τα χαρακτηριστικά ενός καλού φίλου και αναγνωρίσαμε ότι η φιλία με τους συνομιλήκους μας είναι μια σχέση σημαντική, ζωντανή και απαραίτητη για την ανάπτυξή μας.
Αφού όλοι αναφέραμε τη γνώμη μας, χωριστήκαμε σε ομάδες και κάθε ομάδα δημιούργησε μια αφίσα με τα χαρακτηριστικά ενός καλού φίλου. Άλλες ομάδες έκαναν ένα λουλούδι και στα πέταλά του έγραψαν τα χαρακτηριστικά , άλλες ζωγράφισαν ένα τρένο ή ό,τι άλλο σκέφτηκαν ότι θα ταίριαζε στην περίσταση.
Οι ομάδες παρουσίασαν τα έργα τους και όλοι μαζί συζητήσαμε για το πόσο σημαντική είναι η φιλία καθώς μεγαλώνουμε, πώς να ξεχωρίζουμε έναν καλό φίλο από έναν απλό “γνωστό”, αν ένας φίλος μας μπορεί να μας πιέζει, αν μπορούμε να πούμε όχι σε έναν φίλο, πότε χαλάει μια φιλία και αν τσακωθούμε δε σημαίνει πως πάντα η φιλία θα χαλάσει.
Επίσης η κάθε ομάδα πήρε έναν αριθμημένο φάκελο ο οποίος μέσα περιείχε μια ερώτηση διαφορετική για κάθε ομάδα. Κάποιες μόνο είχαν κοινή ερώτηση.
Οι ερωτήσεις ήταν :”Πώς δείχνω σε κάποιον τη φιλία μου”,” Πότε χρειάστηκα τη βοήθεια ενός φίλου”, “Τι κάνω σε περίπτωση διαφωνιών” και “Μπορώ να αντιμετωπίσω ένα πρόβλημα στη φιλία χωρίς να τη διακόψω;”
Η κάθε ομάδα έπρεπε να συνεργαστεί και να παρουσιάσει με παντομίμα το ερώτημα που είχε στον φάκελο. Δημιουργήθηκε η σχετική δημιουργική φασαρία μέσα στην τάξη και όταν όλοι τελειώσαμε αρχίσαμε τις παρουσιάσεις. Οι άλλες ομάδες έπρεπε να καταλάβουν ποια περίπου ήταν η ερώτηση που είχαμε τύχει. Το διασκεδάσαμε προσπαθώντας να καταλάβουμε τι παρουσίαζε κάθε ομάδα και στο τέλος διαβάζαμε την ερώτηση που είχαμε και επεξηγούσαμε αν οι συμμαθητές μας είχαν απορίες για την παντομίμα.
Η συνάντηση έκλεισε αναφέροντας τα συναισθήματά μας από αυτήν.
Συνάντηση 6η : Πάμε Γυμνάσιο- Επίσκεψη στο γυμνάσιο
Η διευθύντριά μας συνεννοήθηκε με τη διευθύντρια του Γυμνασίου στο οποίο θα πάμε οι περισσότεροι για την επίσκεψή μας σε αυτό και ξεκινήσαμε να πάμε. Στον δρόμο νιώθαμε ανυπομονησία και ήμασταν χαρούμενοι. Μόλις φτάσαμε εκεί μας περίμενε ο υποδιευθυντής και πριν μπούμε μέσα μας γνώρισε τη διευθύντρια, η οποία μας δέχτηκε με πολύ ευχάριστη διάθεση.
Μόλις μπήκαμε μέσα συγκεντρωθήκαμε σε έναν ημικυκλικό χώρο με κερκίδες όπου μας ενημέρωσε για το πώς λειτουργεί το γυμνάσιο, τους νέους κανόνες και νόμους. Στη συνέχεια απάντησε σε κάποιες ερωτήσεις και απορίες μας, τις οποίες είχαμε προετοιμάσει από την προηγούμενη μέρα.
Η αλήθεια είναι ότι πολλούς από εμάς απασχολούσε το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού και μας καθησύχασε ότι ερχόμαστε σε ένα σχολείο όπου δεν θα έχουμε τέτοιο πρόβλημα. Όλοι θα είναι κοντά μας και να έχουμε το θάρρος να τους μιλήσουμε για οτιδήποτε μας απασχολεί.
Αρχίσαμε την ξενάγησή μας από το ισόγειο και στη συνέχεια κατεβήκαμε στο υπόγειο. Εκεί θαυμάσαμε τα γράφιτι στους τοίχους από παλιούς μαθητές του γυμνασίου και μας έδειξαν τις αίθουσες που υπάρχουν εκεί και ποια μαθήματα θα κάνουμε σε αυτές τις αίθουσες. Προχωρήσαμε προς τον πρώτο όροφο όπου εκεί είδαμε τα γραφεία των καθηγητών και γνωρίσαμε μερικούς ευγενικούς καθηγητές που ήταν εκεί. Ξεναγηθήκαμε στην αίθουσα υπολογιστών και στις υπόλοιπες και στο τέλος της συνάντησης μας κέρασαν από μια δροσερή γρανίτα και κάναμε λίγες βόλτες στην αυλή.
Είχαμε πάει λίγο φοβισμένοι και μπερδεμένοι αλλά μετά τη συνάντηση νιώσαμε άνετα και ευχαριστηθήκαμε την επίσκεψή μας.
Συνάντηση 7η : Από το δημοτικό στο Γυμνάσιο- Συζήτηση
Στη συνάντηση αυτή συζητήσαμε περισσότερο παρά γράψαμε. Ήταν πολλά αυτά τα οποία είχαμε δει και έπρεπε να μιλήσουμε για αυτά που είδαμε και γνωρίσαμε. Τι μας άρεσε, τι μας άγχωσε, ποιες ομοιότητες και ποιες διαφορές βρήκαμε με το δημοτικό και στο τέλος πώς νιώθαμε πριν την επίσκεψη και πώς νιώθουμε τώρα.
Οι περισσότεροι από εμάς αναφέραμε ότι ενώ είχαμε πολύ άγχος και ανησυχία για το γυμνάσιο, τώρα που το γνωρίσαμε ανυπομονούμε να πάμε , αφού βέβαια χαρούμε το καλοκαίρι μας!
Συνάντηση 8η : Μεγαλώνουμε - Μπαίνουμε στην εφηβεία
Στην αρχή αυτής της συνάντησης συζητήσαμε όλοι μαζί για το σοβαρό θέμα της εφηβείας. Πως πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα, σεβασμό και να έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τα συναισθήματά μας γι αυτό που μας συμβαίνει. Μιλήσαμε με τη δασκάλα μας για το τι ακριβώς σημαίνει εφηβεία και ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε να μιλήσουμε γι αυτό.
Στη συνέχεια συμπληρώσαμε ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο είχαμε την ελευθερία να μην απαντήσουμε σε ό,τι μας κάνει να νιώθουμε άβολα ή περίεργα.
Αφού απαντήσαμε , όσοι από εμάς θέλαμε, διαβάσαμε κάποιες από τις απαντήσεις μας και σχεδόν όλοι δε φοβηθήκαμε να μοιραστούμε με τους συμμαθητές μας τα συναισθήματά μας.
Αυτό μας βοήθησε να καταλάβουμε ότι δε μας χωρίζει τίποτε, αντίθετα μας ενώνουν οι ίδιες σκέψεις και αγωνίες μας.
Στο τέλος σε ομάδες δημιουργήσαμε μια αφίσα που εκφράζει αυτά που μας απασχολούν.
Συνάντηση 9η : Αποχαιρετούμε και προχωρούμε
Σε αυτή την τελευταία συνάντηση χωριστήκαμε σε ομάδες και ασχοληθήκαμε με διάφορες δοκιμασίες. Οι δοκιμασίες ήταν :
Κακό και καλό νέο
Με αφορμή όλα όσα συζητήσαμε σε αυτές τις συναντήσεις, φτιάξαμε 3 προτάσεις
με τον εξής τρόπο: «Το κακό νέο είναι… αλλά το καλό νέο είναι…».
Π.χ., το κακό νέο είναι ότι πηγαίνοντας στο γυμνάσιο θα χάσω τους φίλους μου, αλλά το καλό νέο είναι ότι θα βρω καινούριους.
Ετοιμάζουμε βαλίτσες
Συζητήσαμε και καταγράψαμε: «Τι κερδίσαμε στο δημοτικό και παίρνουμε μαζί μας τώρα στο γυμνάσιο;».
Το ΓΥΜΝΑΣΙΟ της τάξης μας
Ξαναμοιράσαμε τις ακρο/μεσοστιχίδες ΓΥΜΝΑΣΙΟ της δεύτερης συνάντησης. Σκεφτήκαμε αν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι από τις πρώτες σκέψεις μας. Ως μια μεγάλη ομάδα φτιάξαμε την κοινή ακρο/μεσοστιχίδα ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Σου χαρίζω…
Ο καθένας και η καθεμιά έδωσε στον διπλανό/ή του από τα δεξιά ή τα αριστερά μία ευχή/δώρο για τώρα που αποχωριζόμαστε και θα πάμε στο γυμνάσιο.
Ζωντανός σύνδεσμος
Όλα τα παιδιά ενωθήκαμε σε έναν κύκλο. Ξεκίνησε ένας/μία μαθητής/τρια και κάλεσε κάποιον/α με τον/την οποίο/α έχουν κάτι κοινό: «Καλώ τον/την… που μας συνδέει…». Με τον ίδιο τρόπο συνεχίσαμε τη διαδικασία ώστε όλοι και όλες να μπουν στον κύκλο και ο κύκλος να κλείσει με την ίδια λογική, δηλαδή να αναφερθεί τι συνδέει τα δύο παιδιά, το πρώτο και το τελευταίο.
Με αυτήν τη δραστηριότητα ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα και αντιληφθήκαμε ότι ήμασταν ήδη έτοιμη να πάμε στο Γυμνάσιο, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε με θάρρος και εμπιστοσύνη στον εαυτό μας όποια πρόκληση θα συναντήσουμε. Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι ήμασταν χαρούμενοι και γεμάτοι ανυπομονησία για την καινούργια μας αρχή!
Συνάντηση 1η : Ξεκινάμε – Γνωριμία και συμβόλαιο
Στην αρχή, συζητήσαμε και ξεκαθαρίσαμε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν είναι μάθημα, δεν μπαίνουν βαθμοί, δε μετράνε τα ορθογραφικά λάθη κλπ. Καταλήξαμε ότι σημασία έχει να συμμετέχουμε όλοι ώστε να ανακαλύψουμε πράγματα για τον εαυτό μας που θα μας βοηθήσουν στη μεγάλη αλλαγή από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Να ανακαλύψουμε μαζί εφόδια και δεξιότητες που θα μας φανούν χρήσιμα.
Κατά την πρώτη αυτή συνάντηση που έχει τίτλο «Ξεκινάμε- Γνωριμία και Συμβόλαιο» σε ένα χαρτί γράψαμε το μικρό μας όνομα και μοιραστήκαμε με τους συμμαθητές μας κάτι σχετικά με αυτό: πώς το πήραμε, αν έχουμε υποκοριστικό ή κάτι άλλο ιδιαίτερο για το όνομά μας.
Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε δυάδες, επιλέγοντας κάποιο παιδί με το οποίο δε συνηθίζαμε να συνεργαζόμαστε ως τώρα και συζητήσαμε τι περιμένουμε από αυτό το πρόγραμμα, για ποιο πράγμα θα θέλαμε να μιλήσουμε. Αφού συζητήσαμε ανά δύο , κάθε δυάδα επέλεξε μια άλλη δυάδα, έτσι γίναμε τετράδες. Τα μέλη του ενός ζευγαριού παρουσιάστηκαν στο άλλο ζευγάρι. Για παράδειγμα είπαμε στους άλλους δύο συμμαθητές μας τι περιμένει ο διπλανός μας από τις συναντήσεις, τι θέλει να μάθει για το γυμνάσιο και έτσι παρουσιάζονται όλοι οι συμμαθητές και συμμαθήτριές μας.
Οι ομάδες τελικά παρουσίασαν τι σκέφτηκαν και τι είχαν κοινό με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους.
Σκεφτήκαμε τι πρέπει να κάνουμε ώστε να περάσουμε καλά, καθώς θα ασχολούμαστε με το πρόγραμμα. Στο τέλος καταλήξαμε σε κάποιους βασικούς κανόνες και τους γράψαμε σε ένα συμβόλαιο. Εκεί γράψαμε :
- Να μιλάμε με ευγένεια
- Να σεβόμαστε τους συμμαθητές μας
- Να είμαστε επιμελείς
- Να μην εκφοβίζουμε άλλα παιδιά
Στο τέλος της συνάντησης γράψαμε, σε ένα μεγάλο χαρτί, τα συναισθήματά μας από αυτή την πρώτη συνάντηση.
Συνάντηση 2η : Σενάρια γυμνασίου – Προσδοκίες και ανησυχίες
Στην αρχή της συνάντησης θυμηθήκαμε τα βασικά σημεία του συμβολαίου μας και ο καθένας ετοίμασε μια δική του ακρο/μεσοστιχίδα για τη λέξη ΓΥΜΝΑΣΙΟ. Αναφέραμε στους συμμαθητές μας , όσοι από εμάς θέλαμε, τι γράψαμε και στη συνέχεια χωριστήκαμε σε ομάδες. Ο καθένας μόνος του έγραψε το καλύτερο σενάριο που μπορεί να του συμβεί στο γυμνάσιο και το χειρότερο σενάριο που μπορεί να του συμβεί.
Στη συνέχεια ανά ομάδα παρουσιάσαμε τις σκέψεις μας και στο τέλος όλοι μαζί συζητήσαμε για τα κοινά θέματα που παρατηρήσαμε ότι μας απασχολούν και εντοπίσαμε κάποιες διαφορετικές σκέψεις άλλων συμμαθητών, συμμαθητριών μας.
Συνάντηση 3η : Πειρασμοί και αποφάσεις 1
Καθίσαμε όλοι μαζί σε έναν μεγάλο κύκλο και θυμηθήκαμε τις δραστηριότητες της 2ης συνάντησης. Συζητήσαμε για τα θέματα που μας προβλημάτισαν και θυμηθήκαμε τις κοινές μας ανησυχίες για το Γυμνάσιο.
Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε 5 ομάδες με τυχαίο τρόπο. Κάθε ομάδα πήρε ένα σακουλάκι που περιείχε από μια καραμέλα για κάθε παιδί της ομάδας και από μια οδηγία γραμμένη σε χαρτάκι. Οι οδηγίες ήταν δύο τύπων. Η μια οδηγία έλεγε:”Φάε το γλυκάκι και προσπάθησε να πείσεις τους άλλους να κάνουν το ίδιο.” και η δεύτερη : “ Μη φας το γλυκάκι και προσπάθησε να πείσεις τους άλλους να κάνουν το ίδιο.” Χωρίς να δείξουμε σε κανέναν την οδηγία που έχουμε πάρει, παίξαμε το σχετικό παιχνίδι ρόλων. ‘Επρεπε να σκεφτούμε επιχειρήματα ώστε να πείσουμε τους συμμαθητές μας για ποιο λόγο πρέπει να φάνε ή να μην φάνε την καραμέλα.
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι δεν καταφέραμε να πείσουμε τον άλλον να κάνει το αντίθετο από αυτό που λέγαμε γιατί σχεδόν όλοι ακολουθήσαμε την οδηγία μας και δεν αλλάξαμε γνώμη.
Αυτό κράτησε λίγα λεπτά και στη συνέχεια ξανακαθίσαμε στον μεγάλο κύκλο . Εκεί κάθε ομάδα ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της και συζητήσαμε για τον σκοπό της δραστηριότητας, για το πώς νιώσαμε όταν κάποιος προσπαθεί να μας πείσει για κάτι και πώς νιώσαμε όταν προσπαθούσαμε εμείς να πείσουμε τους άλλους. Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίσαμε και αν κάποιος σκέφτηκε να υποχωρήσει ή όχι.
Η συζήτηση συνεχίστηκε για το τι σημαίνει η λέξη “ επιρροή” , ποιος θα μπορούσε να μας ασκήσει επιρροή και αν όλες οι επιρροές είναι ίδιες, αν μια επιρροή μπορεί να γίνει πίεση και με ποιους τρόπους μπορούμε να αντιδράσουμε σε μια επιρροή ( θετική ή αρνητική).
Μετά από αυτή τη συζήτηση επιστρέψαμε στις ομάδες μας και πήραμε κάθε ομάδα από πέντε ανακατεμένες κάρτες οι οποίες έγραφαν: ΠΑΡΑΤΗΡΩ - ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ - ΣΚΕΦΤΟΜΑΙ ΤΑ ΑΡΝΗΤΙΚΑ- ΑΠΟΦΑΣΙΖΩ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ - ΔΡΩ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΥ. Συζητήσαμε πώς πρέπει να τις βάλουμε στη σωστή σειρά.
Μόλις τελείωσαν όλες οι ομάδες παρουσιάσαμε τον τρόπο με τον οποίο βάλαμε τις κάρτες σε σειρά. Συζητήσαμε για το ποια θα έπρεπε να είναι η σωστή σειρά και τη γράψαμε στον πίνακα.
Στο τέλος γράψαμε σε ένα μικρό χαρτί τι έμαθε ο καθένας μας από αυτή τη συνάντηση και πώς νιώσαμε για όλα αυτά που συζητήσαμε.
4η συνάντηση: Πειρασμοί και αποφάσεις 2 - Επιρροές (συνέχεια)
Όλοι μαζί θυμηθήκαμε την προηγούμενη συνάντηση και αναφέραμε τα βασικά σημεία.
Στη συνέχεια χωριστήκαμε σε ομάδες και κάθε ομάδα πήρε ένα υποθετικό “Σενάριο” στο οποίο κάποιο παιδί πάντα αντιμετώπιζε μια δύσκολη κατάσταση. Έπρεπε να μπούμε στη θέση του και να αποφασίσουμε πώς θα έπρεπε να δράσει ο ήρωας του σεναρίου μας. Παρουσιάσαμε τα συμπεράσματα των ομάδων ανά σενάριο , συνδέσαμε τη δραστηριότητα αυτή με την προηγούμενη και συζητήσαμε με πιο αναλυτικό τρόπο για τις επιρροές και το πώς πρέπει να παίρνουμε τις αποφάσεις μας.
Συζητήσαμε για τα συμπεράσματα που βγάλαμε και είπαμε πώς νιώσαμε για αυτή τη συνάντηση.
Συνάντηση 5η : Εγώ και οι φίλοι μου- Φιλία
Σ’ αυτή τη συνάντηση, στην αρχή συζητήσαμε όλοι μαζί για το θέμα της φιλίας και αναφερθήκαμε στις δραστηριότητες της προηγούμενης συνάντησης. Μιλήσαμε για τα χαρακτηριστικά ενός καλού φίλου και αναγνωρίσαμε ότι η φιλία με τους συνομιλήκους μας είναι μια σχέση σημαντική, ζωντανή και απαραίτητη για την ανάπτυξή μας.
Αφού όλοι αναφέραμε τη γνώμη μας, χωριστήκαμε σε ομάδες και κάθε ομάδα δημιούργησε μια αφίσα με τα χαρακτηριστικά ενός καλού φίλου. Άλλες ομάδες έκαναν ένα λουλούδι και στα πέταλά του έγραψαν τα χαρακτηριστικά , άλλες ζωγράφισαν ένα τρένο ή ό,τι άλλο σκέφτηκαν ότι θα ταίριαζε στην περίσταση.
Οι ομάδες παρουσίασαν τα έργα τους και όλοι μαζί συζητήσαμε για το πόσο σημαντική είναι η φιλία καθώς μεγαλώνουμε, πώς να ξεχωρίζουμε έναν καλό φίλο από έναν απλό “γνωστό”, αν ένας φίλος μας μπορεί να μας πιέζει, αν μπορούμε να πούμε όχι σε έναν φίλο, πότε χαλάει μια φιλία και αν τσακωθούμε δε σημαίνει πως πάντα η φιλία θα χαλάσει.
Επίσης η κάθε ομάδα πήρε έναν αριθμημένο φάκελο ο οποίος μέσα περιείχε μια ερώτηση διαφορετική για κάθε ομάδα. Κάποιες μόνο είχαν κοινή ερώτηση.
Οι ερωτήσεις ήταν :”Πώς δείχνω σε κάποιον τη φιλία μου”,” Πότε χρειάστηκα τη βοήθεια ενός φίλου”, “Τι κάνω σε περίπτωση διαφωνιών” και “Μπορώ να αντιμετωπίσω ένα πρόβλημα στη φιλία χωρίς να τη διακόψω;”
Η κάθε ομάδα έπρεπε να συνεργαστεί και να παρουσιάσει με παντομίμα το ερώτημα που είχε στον φάκελο. Δημιουργήθηκε η σχετική δημιουργική φασαρία μέσα στην τάξη και όταν όλοι τελειώσαμε αρχίσαμε τις παρουσιάσεις. Οι άλλες ομάδες έπρεπε να καταλάβουν ποια περίπου ήταν η ερώτηση που είχαμε τύχει. Το διασκεδάσαμε προσπαθώντας να καταλάβουμε τι παρουσίαζε κάθε ομάδα και στο τέλος διαβάζαμε την ερώτηση που είχαμε και επεξηγούσαμε αν οι συμμαθητές μας είχαν απορίες για την παντομίμα.
Η συνάντηση έκλεισε αναφέροντας τα συναισθήματά μας από αυτήν.
Συνάντηση 6η : Πάμε Γυμνάσιο- Επίσκεψη στο γυμνάσιο
Η διευθύντριά μας συνεννοήθηκε με τη διευθύντρια του Γυμνασίου στο οποίο θα πάμε οι περισσότεροι για την επίσκεψή μας σε αυτό και ξεκινήσαμε να πάμε. Στον δρόμο νιώθαμε ανυπομονησία και ήμασταν χαρούμενοι. Μόλις φτάσαμε εκεί μας περίμενε ο υποδιευθυντής και πριν μπούμε μέσα μας γνώρισε τη διευθύντρια, η οποία μας δέχτηκε με πολύ ευχάριστη διάθεση.
Μόλις μπήκαμε μέσα συγκεντρωθήκαμε σε έναν ημικυκλικό χώρο με κερκίδες όπου μας ενημέρωσε για το πώς λειτουργεί το γυμνάσιο, τους νέους κανόνες και νόμους. Στη συνέχεια απάντησε σε κάποιες ερωτήσεις και απορίες μας, τις οποίες είχαμε προετοιμάσει από την προηγούμενη μέρα.
Η αλήθεια είναι ότι πολλούς από εμάς απασχολούσε το ζήτημα του σχολικού εκφοβισμού και μας καθησύχασε ότι ερχόμαστε σε ένα σχολείο όπου δεν θα έχουμε τέτοιο πρόβλημα. Όλοι θα είναι κοντά μας και να έχουμε το θάρρος να τους μιλήσουμε για οτιδήποτε μας απασχολεί.
Αρχίσαμε την ξενάγησή μας από το ισόγειο και στη συνέχεια κατεβήκαμε στο υπόγειο. Εκεί θαυμάσαμε τα γράφιτι στους τοίχους από παλιούς μαθητές του γυμνασίου και μας έδειξαν τις αίθουσες που υπάρχουν εκεί και ποια μαθήματα θα κάνουμε σε αυτές τις αίθουσες. Προχωρήσαμε προς τον πρώτο όροφο όπου εκεί είδαμε τα γραφεία των καθηγητών και γνωρίσαμε μερικούς ευγενικούς καθηγητές που ήταν εκεί. Ξεναγηθήκαμε στην αίθουσα υπολογιστών και στις υπόλοιπες και στο τέλος της συνάντησης μας κέρασαν από μια δροσερή γρανίτα και κάναμε λίγες βόλτες στην αυλή.
Είχαμε πάει λίγο φοβισμένοι και μπερδεμένοι αλλά μετά τη συνάντηση νιώσαμε άνετα και ευχαριστηθήκαμε την επίσκεψή μας.
Συνάντηση 7η : Από το δημοτικό στο Γυμνάσιο- Συζήτηση
Στη συνάντηση αυτή συζητήσαμε περισσότερο παρά γράψαμε. Ήταν πολλά αυτά τα οποία είχαμε δει και έπρεπε να μιλήσουμε για αυτά που είδαμε και γνωρίσαμε. Τι μας άρεσε, τι μας άγχωσε, ποιες ομοιότητες και ποιες διαφορές βρήκαμε με το δημοτικό και στο τέλος πώς νιώθαμε πριν την επίσκεψη και πώς νιώθουμε τώρα.
Οι περισσότεροι από εμάς αναφέραμε ότι ενώ είχαμε πολύ άγχος και ανησυχία για το γυμνάσιο, τώρα που το γνωρίσαμε ανυπομονούμε να πάμε , αφού βέβαια χαρούμε το καλοκαίρι μας!
Συνάντηση 8η : Μεγαλώνουμε - Μπαίνουμε στην εφηβεία
Στην αρχή αυτής της συνάντησης συζητήσαμε όλοι μαζί για το σοβαρό θέμα της εφηβείας. Πως πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με σοβαρότητα, σεβασμό και να έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για τα συναισθήματά μας γι αυτό που μας συμβαίνει. Μιλήσαμε με τη δασκάλα μας για το τι ακριβώς σημαίνει εφηβεία και ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε να μιλήσουμε γι αυτό.
Στη συνέχεια συμπληρώσαμε ένα ερωτηματολόγιο στο οποίο είχαμε την ελευθερία να μην απαντήσουμε σε ό,τι μας κάνει να νιώθουμε άβολα ή περίεργα.
Αφού απαντήσαμε , όσοι από εμάς θέλαμε, διαβάσαμε κάποιες από τις απαντήσεις μας και σχεδόν όλοι δε φοβηθήκαμε να μοιραστούμε με τους συμμαθητές μας τα συναισθήματά μας.
Αυτό μας βοήθησε να καταλάβουμε ότι δε μας χωρίζει τίποτε, αντίθετα μας ενώνουν οι ίδιες σκέψεις και αγωνίες μας.
Στο τέλος σε ομάδες δημιουργήσαμε μια αφίσα που εκφράζει αυτά που μας απασχολούν.
Συνάντηση 9η : Αποχαιρετούμε και προχωρούμε
Σε αυτή την τελευταία συνάντηση χωριστήκαμε σε ομάδες και ασχοληθήκαμε με διάφορες δοκιμασίες. Οι δοκιμασίες ήταν :
Κακό και καλό νέο
Με αφορμή όλα όσα συζητήσαμε σε αυτές τις συναντήσεις, φτιάξαμε 3 προτάσεις
με τον εξής τρόπο: «Το κακό νέο είναι… αλλά το καλό νέο είναι…».
Π.χ., το κακό νέο είναι ότι πηγαίνοντας στο γυμνάσιο θα χάσω τους φίλους μου, αλλά το καλό νέο είναι ότι θα βρω καινούριους.
Ετοιμάζουμε βαλίτσες
Συζητήσαμε και καταγράψαμε: «Τι κερδίσαμε στο δημοτικό και παίρνουμε μαζί μας τώρα στο γυμνάσιο;».
Το ΓΥΜΝΑΣΙΟ της τάξης μας
Ξαναμοιράσαμε τις ακρο/μεσοστιχίδες ΓΥΜΝΑΣΙΟ της δεύτερης συνάντησης. Σκεφτήκαμε αν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι από τις πρώτες σκέψεις μας. Ως μια μεγάλη ομάδα φτιάξαμε την κοινή ακρο/μεσοστιχίδα ΓΥΜΝΑΣΙΟ.
Σου χαρίζω…
Ο καθένας και η καθεμιά έδωσε στον διπλανό/ή του από τα δεξιά ή τα αριστερά μία ευχή/δώρο για τώρα που αποχωριζόμαστε και θα πάμε στο γυμνάσιο.
Ζωντανός σύνδεσμος
Όλα τα παιδιά ενωθήκαμε σε έναν κύκλο. Ξεκίνησε ένας/μία μαθητής/τρια και κάλεσε κάποιον/α με τον/την οποίο/α έχουν κάτι κοινό: «Καλώ τον/την… που μας συνδέει…». Με τον ίδιο τρόπο συνεχίσαμε τη διαδικασία ώστε όλοι και όλες να μπουν στον κύκλο και ο κύκλος να κλείσει με την ίδια λογική, δηλαδή να αναφερθεί τι συνδέει τα δύο παιδιά, το πρώτο και το τελευταίο.
Με αυτήν τη δραστηριότητα ολοκληρώσαμε το πρόγραμμα και αντιληφθήκαμε ότι ήμασταν ήδη έτοιμη να πάμε στο Γυμνάσιο, έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε με θάρρος και εμπιστοσύνη στον εαυτό μας όποια πρόκληση θα συναντήσουμε. Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι ήμασταν χαρούμενοι και γεμάτοι ανυπομονησία για την καινούργια μας αρχή!